fbpx

Πώς να χειριστείτε αποτελεσματικά το παιδί που ζητά κάτι επίμονα

Το παιδί σου ζητάει επίμονα κάτι. Εσύ παίρνεις μια απόφαση και τη μοιράζεσαι με το παιδί σου. Και μετά τι γίνεται; Είναι πολύ πιθανό το παιδί σου να συνεχίσει να αμφισβητεί την απόφασή σου, ρωτώντας: “Μα ΓΙΑΤΙ;!” ή αναφωνώντας: “Όχι!”

 

 

Ω ναι, αυτή είναι μια συχνή πραγματικότητα, είτε έχετε παιδί 3 ετών είτε παιδί 13 ετών. Είμαι σίγουρη ότι αυτό το σενάριο έχει παίξει και στο δικό σας σπίτι αρκετές φορές…

 

 

Τι κάνεις λοιπόν όταν το παιδί σου δεν δέχεται την απόφασή σου; Τι κάνεις όταν σε σπρώχνει προς τα πίσω, όταν φωνάζει και πετάει πράγματα; Όταν σου λέει ότι δεν σε αγαπάει, ότι είσαι η χειρότερη μαμά του κόσμου;

 

 

Φαντάζομαι ότι κάπου εκεί ξεκινάει ένα μπρος-πίσω με το παιδί σου, όπου εσύ προσπαθείς να του εξηγήσεις με τη λογική γιατί πήρες την όποια απόφαση και να το πείσεις τελικά να συμφωνήσει μαζί σου. Σωστά; Και όταν βλέπεις ότι δεν το πείθεις, σταδιακά χάνεις και εσύ την ψυχραιμία σου και αρχίζεις τις φωνές και τις απειλές.

 

 

ΟΜΩΣ, δεν χρειάζεται να το κάνεις αυτό.

 

 

Θέλω να μοιραστώ μαζί σου έναν άλλο τρόπο σκέψης που ίσως δεν είχες σκεφτεί μέχρι σήμερα. Σίγουρα όταν το παιδί σε σπρώχνει, όταν φωνάζει και πετάει πράγματα, αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε μια μάχη μεταξύ σας. Στην πραγματικότητα δεν είναι. Η «μάχη» είναι ανάμεσα σε εσένα και την άμεση συναισθηματική σου αντίδραση.

 

 

Τι εννοώ;

 

 

Το παιδί σου σε προκαλεί με το ΟΧΙ ή με το ΓΙΑΤΙ… και εσύ απαντάς αμέσως, πιέζεσαι, ψάχνεις τι να πεις για να μετατρέψεις το «όχι» σε «ναι», και παράλληλα προετοιμάζεσαι για τον αγώνα που ακολουθεί…

 

Όμως εδώ υπάρχει η εξής παγίδα. Το παιδί λειτουργεί αυθόρμητα με μια άμεση συναισθηματική αντίδραση. Γιατί είναι παιδί. Και γιατί το συναισθηματικό μέρος του εγκεφάλου του είναι αυτό που πάντα βγαίνει μπροστά. Γιατί ακόμη δεν έχει μάθει να το ηρεμεί και να φέρνει μπροστά το λογικό του μέρος. Αν κάνεις και εσύ το ίδιο, τότε έχουμε δύο ανθρώπους που ανταποκρίνεστε μόνο συναισθηματικά σε μια διαφωνία… και φαντάζομαι καταλαβαίνεις πού πάει αυτό… θα κλιμακωθεί!

 

Αντίθετα, αν επιβραδύνεις, αν σταματήσεις για λίγο, αν εμπιστευθείς τη λογική σου σκέψη και τη γονική σου σιγουριά, τότε θα ενεργοποιήσεις ξανά τον σκεπτόμενο εγκέφαλό σου και θα απενεργοποιήσεις τον συναισθηματικό/αντιδραστικό εγκέφαλό σου. Και μόνο τότε θα καταλάβεις ότι αυτός δεν είναι ένας καβγάς ανάμεσα σε σένα και το παιδί σου. Και τότε, μόλις «κέρδισες» τον «αγώνα», απλά με το να είσαι γονιός, με το να είσαι ο ψύχραιμος, σταθερός, λογικός ενήλικας που χρειάζεται το παιδί σου.

 

 

Και τι να πεις;

 

 

«Σε ακούω, δεν θέλεις. Σε καταλαβαίνω. Όμως ήρθε η ώρα να φύγουμε. Αυτή τη στιγμή… Πάμε. Μπορείς να το κάνεις».

 

 

Αυτό που θέλω να καταλάβεις είναι ότι η γονική σου βεβαιότητα και σιγουριά δεν μεταδίδεται με ατελείωτες διαπραγματεύσεις, παρακάλια και απειλές. Μεταδίδεται μόνο με τη συγκροτημένη συμπεριφορά, την άμεση γλώσσα και την πίστη στον εαυτό σου και στο ρόλο σου ως γονιός. Μόνο έτσι θα περάσεις το σωστό μήνυμα. Και αυτό είναι το μήνυμα που χρειάζεται το παιδί σου. Αυτή την ασφάλεια που θα του δώσεις εσύ, ο μεγάλος, σοφός του άνθρωπος.

 

 

Και πώς θα το πετύχεις;

 

 

Μέσα από την εκπαίδευσή σου στο ρόλο σου ως γονιός. Μέσα από την εκπαίδευση που σου προσφέρει το parent coaching θα λάβεις όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να βάζεις αποτελεσματικά όρια, να χτίσεις τις δικές σου δεξιότητες διαχείρισης των δύσκολων συμπεριφορών του παιδιού σου και και με αυτό τον τρόπο να το μάθεις να ρυθμίζει το ίδιο τα έντονα συναισθήματά του. Και τελικά μέσα από αυτό το ταξίδι της εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης θα καταφέρεις να δημιουργήσεις μια όμορφη, υγιή σχέση μαζί του και να απολαύσεις το ταξίδι της γονεϊκότητας.

 

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

 

 

Για τα ατελείωτα, “μα γιατί!?” δοκίμασε και αυτό. «Έχω την αίσθηση ότι συνεχίζεις να με ρωτάς γιατί νομίζεις ότι μπορεί να αλλάξω γνώμη. Δεν θα το κάνω, αγάπη μου. Μπορεί να νιώθεις αναστατωμένος/η γι’ αυτό, το καταλαβαίνω».

 

 

👉🏻Επικοινώνησε μαζί μου αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι υποστήριξη στον ρόλο σου ως γονιός.

 

 

 

Με αγάπη,

 

 

 

Εύη Σταθάτου

Πιστοποιημένη Parent Coach

Εκπαίδευση Γονέων 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

48 − = 46