Ποια είναι η μεγαλύτερη δύναμη που έχουμε ως γονείς;

Ξέρετε ποια είναι η μεγαλύτερη δύναμη που έχουμε ως γονείς; Πριν σπεύσετε να απαντήσετε η τιμωρία ή οι φωνές, να σας πούμε ότι η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.

Η δύναμή μας όσο παράξενο κι αν σας ακούγεται είναι η ικανότητά μας να διατηρούμε την ψυχραιμία και την ηρεμία μας όταν το παιδί μας βρίσκεται σε απίστευτη ένταση και όλα του φταίνε.

Η τιμωρία υποδηλώνει ότι από μέρους μας έχουμε ένταση, θυμό και έχουμε απορρυθμιστεί με την στάση του παιδιού. Το ίδιο συμβαίνει και όταν υψώνουμε εμείς φωνή για να σταματήσει τη δική του το παιδί. Μια τέτοια στάση στέλνει μήνυμα στο παιδί ότι έχουμε ξεφύγει από την ηρεμία μας, ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τη συμπεριφορά του και άρα ξεσπάμε σε μια προσπάθεια να βρούμε τα πατήματά μας.

Άρα και στις δύο περιπτώσεις (τιμωρία/φωνές) δεν αποτελούμε το παράδειγμα που θα πρέπει να μιμηθεί το παιδί αν θέλει να κατευναστεί. Ούτε το να δίνουμε απλόχερα στα παιδιά μας χωρίς μέτρο και όριο είναι η δύναμή μας καθώς μια τέτοια συμπεριφορά ωθεί το παιδί στο να μην οριοθετείται και να τα περιμένει όλα στο χέρι όποτε θέλει γιατί έτσι το έχουμε μάθει.

Οπότε εύλογα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη δύναμη του γονιού είναι η ηρεμία. Το να παραμείνουμε ψύχραιμοι, με αυτοσυγκράτηση και απόλυτη διαχείριση των συναισθημάτων μας όταν μπροστά μας έχουμε ένα παιδί σε ένταση που όλα του φταίνε και θέλει να ξεσπάσει.

Δείτε αναλυτικά το video

👉🏻Επικοινώνησε μαζί μου αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι υποστήριξη στον ρόλο σου ως γονιός

Με αγάπη,

Εύη Σταθάτου

Πιστοποιημένη Parent Coach

Δημιουργός myTwinsGr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

59 − 50 =