“Η μαμά είναι μια απέραντη αγκαλιά”: H parent coach Εύη Σταθάτου εξηγεί γιατί οι γονείς πρέπει να μεγαλώνουμε κι εμείς μαζί με τα παιδιά μας

*Συνέντευξη στο Mamagers

Η Εύη Σταθάτου είναι μαμά τριών αγοριών, των δίδυμων Σήφη και Πάνου, και του Άρη και όπως λέει η μόνη γυναίκα σε ένα σπίτι με 4 άντρες! Τα δίδυμα αγόρια της ήταν η πηγή έμπνευσης για το myTwins.gr που ασχολείται με τη δίδυμη κύηση, τις χαρές και τις προκλήσεις που έχει το μεγάλωμα των διδύμων. Μέσα από τις αναρτήσεις της στα social media μας εμπνέει και μας μαθαίνει να γινόμαστε καλύτεροι γονείς, αφού εκτός από storyteller και συγγραφέας, είναι και Πιστοποιημένη Parent Coach.

Εάν τα παιδιά σου σε περιέγραφαν ως μαμά τι πιστεύεις ότι θα έλεγαν;

Καλή ερώτηση! Εξαρτάται ποιο παιδί μου θα ρωτήσεις και σε ποια φάση! Είμαι μάλλον πιο οργανωτική από ό,τι θα ήθελαν, λίγο πιο προστατευτική από ό,τι έχουν ανάγκη και παραπάνω social από ό,τι χρειάζεται ως μαμά εφήβων! Πιστεύω πάντως (ή θέλω να πιστεύω!) ότι και τα τρία μου παιδιά θα έλεγαν ότι συχνά προσπαθώ να μπω στη θέση τους και να δω τα πράγματα από τη δική τους πλευρά!

Ποια είναι η χειρότερη ή η πιο γελοία συμβουλή για μαμάδες που έχεις ακούσει;

Δεν υπάρχει κάποια συμβουλή που να θεωρώ ότι είναι η χειρότερη! Απλά μεγαλώνοντας μαζί με τα παδιά μου και δουλεύοντας πλέον ως πιστοποιημένη Parent Coach με άλλους γονείς, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον τρόπο που μας έμαθαν ότι πρέπει να λειτουργεί ένας γονιός και να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε και να συνδεθούμε μαζί τους, να σταθούμε δίπλα τους και όχι απέναντί τους!

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θέλεις να κάνεις όταν τα παιδιά σου κοιμούνται;

Παλιότερα ήθελα μόνο να κοιμηθώ. Τώρα ανυπομονώ να δω μια σειρά ή να διαβάσω ένα ωραίο βιβλίο με ησυχία!

"Η μαμά είναι μια απέραντη αγκαλιά": H Εύη Σταθάτου του 'MyTwins' εξηγεί γιατί οι γονείς πρέπει να μεγαλώνουμε κι εμείς μαζί με τα παιδιά μας

Έχεις ντροπιάσει ποτέ τα παιδιά σου δημοσίως ή σε έχουν κάνει ποτέ εσένα να ντραπείς;

Ναι σίγουρα τα έχω ντροπιάσει όταν φωνάζω και τους κάνω νοήματα να βάλουν ζακέτα μόλις τελειώσει ο αγώνας ή η προπόνησή τους!

Πες μας το μαγικό σου κόλπο για να πείσεις τα παιδιά σου να κάνουν αυτό που τους λες

Δεν υπάρχει κόλπο και δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι! Το λέω συχνά στους γονείς που με το δίκιο τους ψάχνουν τον τρόπο να αλλάξουν συμπεριφορές και να πείσουν τα παιδιά να συνεργαστούν. Ο ρόλος του γονιού θέλει εξάσκηση και πολλή δουλειά κυρίως με τον εαυτό μας για να βελτιωθεί. Λάθη θα κάνουμε πάντα, δεν υπάρχει τέλειος γονιός. Αλλά με εξάσκηση και επιμονή και κυρίως με κατανόηση και ενσυναίσθηση προς τα παιδιά μας θα το καταφέρουμε!

Το ‘mom brain’ είναι μύθος ή σου έχει συμβεί κι εσένα να βάλεις κατά λάθος τα κλειδιά σου στο ψυγείο;

Καλά εννοείται ότι συμβαίνει! Τα κλειδιά στο ψυγείο είναι light! Εδώ παλεύουμε να μην ξεχάσουμε κανένα παιδί κάποια στιγμή!

"Η μαμά είναι μια απέραντη αγκαλιά": H Εύη Σταθάτου του 'MyTwins' εξηγεί γιατί οι γονείς πρέπει να μεγαλώνουμε κι εμείς μαζί με τα παιδιά μας

Ποιο είναι το πιο αστείο ψέμα που έχεις πει στα παιδιά σου (επειδή είχες τους λόγους σου);

Αρκετά χρόνια πριν με έπιασαν απροετοίμαστη και με ρώτησαν ξαφνικά πώς γίνονται τα παιδιά. Αντί να κερδίσω λίγο χρόνο και να τους πω ότι θα επανέλθω, απάντησα μια μπούρδα (δεν θα σας την πω!) που και και εγώ η ίδια δεν πίστευα τι τους είχα πει! Οι φίλοι μου ακόμη με κοροϊδεύουν και γελάμε με αυτό! (Ηθικό δίδαγμα: όταν δεν έχεις έτοιμη την απάντηση, πάρε χρόνο και με ειλικρίνεια πες τους ότι θα τους απαντήσεις σε λίγο!)

Αν διάλεγες μια μέρα για να την ξαναζήσεις μαζί με τα παιδιά σου ποια θα ήταν αυτή;

Πολλές μέρες… Η μέρα που τα πήρα για πρώτη φορά στην αγκαλιά μου. Η κάθε μέρα που ένιωσαν περήφανοι για τον εαυτό τους και τα δικά μου δάκρυα χαράς έτρεχαν ασταμάτητα. Είμαι ευγνώμων για όλες αυτές τις ημέρες. Και αφού δεν μπορώ να τις ξαναζήσω, εύχομαι να ζήσουμε και άλλες πολλές ακόμη!

Τι σημαίνει τελικά να είσαι μαμά;

Μια ατέλειωτη έννοια και μια απέραντη αγκαλιά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 1 =