Η Εύη Σταθάτου μάς εξηγεί γιατί χρειαζόμαστε έναν parent coach

*Συνέντευξη στο 4moms.gr

 

Εύη, μίλησέ μας για τη νέα σου επαγγελματική δραστηριότητα. Είσαι πιστοποιημένη Parent Coach. Τι σε ώθησε σε αυτή την κατεύθυνση;

Εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους γονείς και κυρίως με τις μαμάδες οι οποίες με παρακολουθούν στα κανάλια μου στα Social Media και στο blog μου. Πολλές φορές συζητάμε και μου ζητάνε τη γνώμη μου για θέματα που σχετίζονται με τα παιδιά τους, με προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και χρειάζονται ένα χέρι βοήθειας ή μια συμβουλή. Αυτό για μένα ήταν το κίνητρο για να παρακολουθήσω ένα πολύ χρήσιμο πρόγραμμα σπουδών στην Αμερική και να λάβω την πιστοποίηση του Parent Coach. Το πρόγραμμα αυτό βέβαια, πρέπει να πω, ότι πρώτα από όλα βοήθησε εμένα στον δικό μου ρόλο ως γονιός. Και ανυπομονώ να μοιραστώ με τους γονείς που το επιθυμούν σύγχρονες μεθόδους διαπαιδαγώγησης και τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να συνδεθούμε με τα παιδιά μας.

Πώς μπορεί να βοηθηθεί ένας γονέας μέσω του parent coaching;

Το Parent coaching είναι μια δυναμική διαδικασία συνεργασίας μεταξύ του γονιού και του Parent Coach, μέσα από την οποία ο γονιός μοιράζεται τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και από κοινού ορίζονται οι στόχοι του σε σχέση με το παιδί ή τα παιδιά του.

Μέσα από τη διαδικασία του Parent Coaching ο Parent Coach προτείνει αποτελεσματικές λύσεις που θα βοηθήσουν το γονιό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές και να φέρει τα αποτελέσματα που θέλει στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Είναι σημαντικό να πω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας ο γονιός βρίσκεται σε ένα εμπιστευτικό περιβάλλον και αντιμετωπίζεται με κατανόηση, σεβασμό και χωρίς τη διάθεση κριτικής.

 

Έχεις τη σελίδα myTwinsGr, έχεις γράψει το βιβλίο «Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων» και ασχολείσαι και με το YouTube. Μίλησέ μας για την απόφαση να ξεκινήσεις το site αλλά και τη δημιουργία content.

Όλα ξεκινήσαν πριν από αρκετά χρόνια όταν ως νέα μαμά διδύμων και επαγγελματίας στο χώρο της επικοινωνίας και του μάρκετινγκ, αισθάνθηκα την ανάγκη να δημιουργήσω μια online κοινότητα για τους γονείς των διδύμων, στην οποία θα μπορούν να βρουν ενημερωτικό υλικό, χρήσιμες και πρακτικές πληροφορίες για το μεγάλωμα των παιδιών τους αλλά και ένα χώρο όπου θα μπορούν να μοιράζονται εμπειρίες και απόψεις.

Λίγα χρόνια αργότερα, μετά από μεγάλη έρευνα και με τη συμμετοχή επιστημονικών συνεργατών και τις μαρτυρίες άλλων μαμάδων με δίδυμα, έγραψα το βιβλίο «ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», το οποίο αποτελεί σήμερα έναν πρακτικό οδηγό για κάθε νέο γονιό με δίδυμα.

Το Youtube αλλά και η ενεργή μου παρουσία στα Social Media είναι σημαντικό κομμάτι της επαγγελματικής μου ταυτότητας. Μέσα από αυτή την καθημερινή σχέση που έχω με τους γονείς μοιράζομαι, μαθαίνω, επικοινωνώ. Μου αρέσει πολύ να δημιουργώ περιεχόμενο που μπορεί να ενδιαφέρει και να αποτελεί πρόταση για τους ανθρώπους που με παρακολουθούν.

Γερμανική φιλολογία, μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Σχέσεις και στην Επικοινωνία και τώρα parent coach. Πόσο άλλαξε η ζωή σου με τον ερχομό των τριών παιδιών σου.

Ο ερχομός των παιδιών μου έφερε τα πάνω κάτω, για να είμαι ειλικρινής! Νιώθω σαν να έχω ζήσει δύο ζωές, την προ παιδιών εποχή και τη σημερινή με τα παιδιά και την οικογένειά μου! Σήμερα αισθάνομαι πώς ότι έκανα επαγγελματικά στη ζωή μου και κυρίως η εμπειρία μου ως μαμά τριών παιδιών με οδήγησαν να ασχοληθώ με το Parent Coaching και να μπορέσω να βοηθήσω όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ στο μοναδικό αλλά και ιδιαίτερα απαιτητικό τους ταξίδι ως γονείς.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισες ως μητέρα τριών παιδιών;

Οι προκλήσεις με τα παιδιά είναι πολλές και αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Επίσης το κάθε παιδί είναι μοναδικό και γι’ αυτό οι γονείς αντιμετωπίζουμε διαφορετικές συμπεριφορές των παιδιών ανά ηλικιακή φάση. Η προνηπιακή ηλικία (τα γνωστά ως terrible twos) θα έλεγα ότι ήταν για μένα μια πρόκληση, ιδίως στα μεγάλα μου παιδιά που ήταν επί δύο! Σήμερα που μιλάμε έχω μπει ως γονιός στην μαγευτική πίστα της εφηβείας, όπου οι προκλήσεις αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς!

Θα έλεγα πάντως ότι υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής σε όλες τις δύσκολες συμπεριφορές των παιδιών που αντιμετωπίζουμε ως γονείς. Και δεν είναι άλλος από το πώς εμείς «διαβάζουμε» τα σημάδια που μας δίνει κάθε συμπεριφορά και πώς «απαντάμε», πώς μπορούμε να τις αλλάξουμε χωρίς να χάσουμε την επικοινωνία και τη σύνδεσή μας με τα παιδιά μας.

 

Αν έπρεπε να δώσεις μόνο μία συμβουλή σε μία νέα μανούλα, ποια θα ήταν;

Αν έπρεπε να δώσω μια μόνο συμβουλή σε μια νέα μαμά, θα έλεγα να μην αισθάνεται συνεχώς τύψεις σε ότι αφορά τον ρόλο της ως γονιός. Είναι σημαντικό να γνωρίζει και να αποδεχτεί ο κάθε γονιός ότι κάνει το καλύτερο που μπορεί με τα εργαλεία και τις γνώσεις που διαθέτει. Δε γεννιέται κανείς με τις κατάλληλες γνώσεις για να γίνει ο τέλειος γονιός, ούτε τις αποκτά αυτόματα με τη γέννηση του παιδιού του.

Είναι σημαντικό λοιπόν να δείχνουμε συμπόνια στον εαυτό μας και να μην του κουνάμε το δάχτυλο και παράλληλα να είμαστε ανοικτοί να μαθαίνουμε νέες, σύγχρονες τακτικές και μεθόδους που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά δύσκολες συμπεριφορές αλλά και να συνδεθούμε ουσιαστικά με τα παιδιά μας, που θεωρώ ότι είναι και ο στόχος κάθε γονιού.

Πώς φαντάζεσαι τη ζωή σου σε πέντε χρόνια, Εύη;

Σε πέντε χρόνια από σήμερα θα ήθελα πρώτα από όλα να είμαι υγιής, να βλέπω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν και να μπορώ μέσα από το Parent Coaching να βοηθάω και να στηρίζω τους γονείς στον πιο σημαντικό ρόλο της ζωής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 1