fbpx

Πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι γονείς μέσα από τα λάθη μας;

Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο, για την ακρίβεια υπάρχουν στιγμές που είναι δύσκολο και

ιδιαίτερα απαιτητικό! Και αυτό είναι σίγουρα κάτι που δε χρειάζεται να στο πω εγώ,

γιατί το ξέρεις πολύ καλά και εσύ.

Υπάρχει όμως κάτι πολύ σημαντικό που θέλω να μοιραστώ μαζί σου για να το έχεις στο μυαλό σου,

όταν αισθάνεσαι ότι κάνεις λάθη με τα παιδιά σου. 

Το να κάνουμε λάθη είναι ανθρώπινο, είναι η πραγματική ζωή και τελικά είναι αυτό που μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε και να γίνουμε καλύτεροι γονείς.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε όταν νιώθουμε ότι κάνουμε λάθη ως γονείς;

Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε αυτά τα λάθη σε δύναμη για να αλλάξουμε εμείς προς το καλύτερο και για εμάς τους ίδιους αλλά και την οικογένειά μας;

Υπάρχουν τρεις τρόποι που θα σε βοηθήσουν στην προσπάθεια σου!

1. Ζητάμε συγνώμη από τα παιδιά μας δίνοντας το καλό παράδειγμα

“Λυπάμαι που σου φώναξα νωρίτερα, πραγματικά είχα μια πολύ δύσκολη μέρα. Προσπαθώ να μάθω πως θα ηρεμώ και πως θα διαχειρίζομαι τα δικά μου νεύρα όταν αισθάνομαι ένταση. Να ξέρεις ότι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται πολλή εξάσκηση και εγώ ακόμα μαθαίνω. Έχω όμως όλη την καλή διάθεση να αλλάξω προς το καλύτερο!”

2. Σκεφτόμαστε πρακτικούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τα λάθη που οφείλονται σε δύσκολες στιγμές 

Αν για παράδειγμα έχεις καταλάβει ότι η διαδικασία του ύπνου του παιδιού σου είναι μια δύσκολη ώρα για σένα που πολλές φορές σε κάνει να χάνεις την ψυχραιμία σου, πρέπει πρώτα να το αποδεχτείς, απλά γιατί είναι απόλυτα λογικό να είσαι κουρασμένη, έχοντας στην πλάτη σου την κούραση όλης της ημέρας.

Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις για να προλάβεις τέτοιες δύσκολες καταστάσεις που πιθανότητα να οδηγήσουν σε εντάσεις;

Μια λύση θα ήταν ίσως να ξεκινήσεις την ρουτίνα του ύπνου λίγο νωρίτερα. Μία ακόμα ιδέα είναι να βρεις λίγο χρόνο για σένα, έστω 10 λεπτά, να ηρεμήσεις πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία του βραδινού μπάνιου και το βραδινού ύπνου.

Αν ξεκινήσεις τη διαδικασία και καταλάβεις ότι δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς την κατάσταση, μπορείς να φύγεις από το δωμάτιο για 1 λεπτό, να πάρεις μερικές βαθιές ανάσες και να επιστρέψεις αφού αισθανθείς καλύτερα. Αν υπάρχει κάποιος άλλος στο σπίτι, μπορείς να ζητήσεις τη δική του βοήθεια και συμμετοχή στη διαδικασία, αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να τη διαχειριστείς με ηρεμία.

3. Δημιουργούμε ευκαιρίες για ανοιχτές συζητήσεις με τα παιδιά μας σχετικά με τα λάθη

Εξηγούμε στα παιδιά ότι μέσα από τα λάθη μαθαίνουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς και να μοιραζόμαστε. Μπορείς, για παράδειγμα, να ζητήσεις από κάθε μέλος της οικογένειάς σου να σου πει δύο λάθη, μικρά ή μεγάλα, που πιστεύει ότι έκανε μέσα στην πρώτη εβδομάδα που πέρασε.

Ο στόχος δεν είναι να κρίνουμε, ούτε να διορθώσουμε αμέσως τα λάθη αυτά. Ο στόχος είναι να καταλάβουν τα παιδιά ότι είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο να κάνουν λάθη και ότι είναι ασφαλές για αυτά να τα μοιράζονται με τους γονείς τους και να προσπαθούν όλοι μαζί να βρουν τη λύση.

Με τους παραπάνω τρόπους θα δεις ότι σιγά σιγά θα μάθεις να διαχειρίζεσαι κι εσύ καλύτερα τα λάθη σου, να τα αποδέχεσαι και να τα διορθώνεις.

Και να θυμάσαι ότι η σχέση σου με το παιδί σου έχει πολλές, πολλές ευκαιρίες για να βελτιωθείς και να γίνεις καλύτερος και πιο ευτυχισμένος γονιός!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

67 + = 72