fbpx

Γιατί δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά μας “πρόσεχε!”

Έχετε παρατηρήσει πόσο συχνά λέμε στα παιδιά μας «Πρόσεχε!»; Αν δεν το συνειδητοποιείτε στη δική σας οικογένεια, θα το παρατηρήσετε αν κάνετε διακοπές λίγες μέρες μαζί με μια άλλη οικογένεια. Είναι κάτι που κάνουμε σχεδόν όλοι από κεκτημένη ταχύτητα.

Αυτό σημαίνει πως ό,τι ακούσαμε από τους γονείς μας, αυτό μάθαμε ασυνείδητα να κάνουμε, με καλό σκοπό φυσικά. Συνήθως για να προφυλάξουμε τα παιδιά από κάποιο ατύχημα, φωνάζουμε «Πρόσεχε!», εννοώντας «Πρόσεχε καθώς κατεβαίνεις τις σκάλες, μην στραβοπατήσεις», «Πρόσεχε καθώς σκαρφαλώνεις ανάποδα στην τσουλήθρα μην γλιστρήσεις ή μη συγκρουστείς με κάποιο άλλο παιδί», «Πρόσεχε όταν χοροπηδάς στον καναπέ, μην πέσεις και χτυπήσεις».

«Πρόσεχε!»: Μια συμβουλή χωρίς αποτέλεσμα

Η αλήθεια είναι ότι από το άγχος μας παραλείπουμε την ολοκληρωμένη φράση και μένουμε στο «Πρόσεχε!». Είναι κάτι κακό αυτό; Και ναι και όχι. Όχι, επειδή γίνεται από την έννοια μας και με στόχο να αποτρέψουμε έναν τραυματισμό. Ναι, επειδή εμποδίζουμε το παιδί μας να παίξει ελεύθερα και να ρισκάρει.

Προτού όμως εξηγήσουμε αυτό, σημασία έχει να τονίσουμε ότι είναι αναποτελεσματικό. Διότι όταν λέμε στο παιδί μας τη λέξη «Πρόσεχε!», παραλείποντας όλο το υπόλοιπο που έχουμε στο μυαλό μας, ουσιαστικά δεν του λέμε τι να κάνει. Περισσότερο το τρομάζουμε, παρά του εξηγούμε γιατί δεν πρέπει να το κάνει, ώστε να μάθει να μην το επαναλαμβάνει.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο ow.gr 

 

👉🏻Επικοινώνησε μαζί μου αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι υποστήριξη στον ρόλο σου ως γονιός

Με αγάπη,

Εύη Σταθάτου

Πιστοποιημένη Parent Coach

Δημιουργός myTwinsGr

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + = 18