fbpx

Γιατί η σχέση μας με τους εφήβους δεν λειτουργεί;

Θα το έχετε παρατηρήσει και εσείς ότι όταν τα παιδιά σας μπαίνουν στην εφηβεία, αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνείτε μεταξύ σας. Ναι, νιώθετε ότι πλέον δεν έχετε τη σχέση που είχατε μαζί τους όταν ήταν μικρότερα…

Και η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσε να είναι έτσι. Η απάντηση κρύβεται στο γεγονός ότι τα παιδιά έχουν αλλάξει ηλικιακή φάση και έχουν πλέον διαφοροποιηθεί από την εικόνα που είχατε για αυτά κατά την παιδική τους ηλικία. Η εφηβεία είναι μια συνθήκη που αλλάζει τα παιδιά καθώς αρχίζουν να δοκιμάζουν τα όριά τους, να ανακαλύπτουν τον εαυτό του και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν τα παιδάκια που έκαναν πάντα ό,τι ήθελαν οι γονείς τους.

Και κάπου εδώ αρχίζουν οι συγκρούσεις και οι φωνές

Οι γονείς, χωρίς να ξέρουν πώς να διαχειριστούν τις αλλαγές της συμπεριφοράς του εφήβου, θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχο. Για να το κάνουν αυτό, συνηθίζουν να φωνάζουν, να επικρίνουν και να προστάζουν τον έφηβο. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης είναι η αύξηση των εντάσεων μεταξύ γονέων και εφήβων.

Τι φταίει και πώς μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που δεν έχει αποτέλεσμα στην επικοινωνία μας;

Ένα από τα λάθη που κάνουμε σε αυτή την περίπτωση είναι το γεγονός ότι καταφεύγουμε σε μεθόδους που έκαναν είτε οι γονείς μας είτε γνωστοί μας και πιθανόν (το πιθανότερο θα έλεγα!) να μην έχουν αποτέλεσμα στα δικά μας παιδιά. Οι γονείς μας έκαναν το καλύτερο για εμάς δεδομένων των τότε συνθηκών και εργαλείων επικοινωνίας, όμως σήμερα το “οπλοστάσιο” των γονέων έχει εμπλουτιστεί με σύγχρονες μεθόδους που αξίζει να υιοθετήσουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τα εφηβάκια.

Δείτε το video και θα μάθετε πώς θα χτίσετε μια ουσιαστική επικοινωνία με το έφηβο παιδί σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

87 + = 89