fbpx

Μύθοι & Αλήθειες για τους εφήβους! Μήπως τελικά κάποιες απόψεις είναι θέμα προσέγγισης;

Η εφηβεία είναι ένα κρίσιμο στάδιο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού καθώς πρόκειται για το ηλικιακό ορόσημο όπου αρχίζει να διαμορφώνει την προσωπικότητά του, να σκιαγραφεί την ψυχοσύνθεσή του και να ανακαλύπτει την ταυτότητά του.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, θα παρατηρήσετε μια πληθώρα αλλαγών στον τρόπο που το παιδί σας αλληλεπιδρά με την οικογένεια, τους φίλους και τους συνομήλικούς του. Οι κοινωνικές και συναισθηματικές αλλαγές δείχνουν ότι το παιδί σας σχηματίζει μια ανεξάρτητη ταυτότητα και μαθαίνει πώς να είναι ενήλικος.

Είναι φανερό ότι αυτό που σηματοδοτεί την εφηβεία είναι η κίνηση προς την αυτονομία και την ανεξαρτησία. Αυτή είναι η φυσιολογική πορεία μέσα από την οποία πρέπει να περάσει ο έφηβος για να φτάσει στην ψυχολογική ενηλικίωση.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί μύθοι που οι γονείς αναπαράγουν αναφορικά με τη συμπεριφορά των εφήβων και τι πραγματικά ισχύει στην ηλικιακή φάση της εφηβείας; Και τελικά πώς μπορούν οι γονείς να προσεγγίσουν τα έφηβα παιδιά τους ώστε να έχουν μια ουσιαστική επικοινωνία;

 

Μύθος: Οι έφηβοι είναι εγωιστές.

Οι έφηβοι ανακαλύπτουν τον εαυτό τους

 

Μύθος: Οι έφηβοι αντιμιλάνε

Οι έφηβοι μαθαίνουν να κάνουν διάλογο. Μαθαίνουν να εκφράζουν τις ανάγκες, τα θέλω και τις αξίες τους

 

Μύθος: Οι έφηβοι δεν θα έπρεπε να λένε “όχι” στους γονείς τους

Oι έφηβοι μαθαίνουν πώς να λένε “όχι” και πώς να βάζουν τα προσωπικά τους όρια.

 

Μύθος: Οι έφηβοι πρέπει να ακούνε.

Οι έφηβοι μαθαίνουν να ακούνε και τους άλλους και τον ίδιο τους τον εαυτό. Χρειάζονται την καθοδήγηση αλλά και το παράδειγμά μας.

 

Μύθος: Οι έφηβοι τεμπέληδες.

Οι έφηβοι μπορεί να είναι κουρασμένοι αλλά και ορισμένες φορές μπορεί να μην έχουν κίνητρο να κάνουν κάτι. Μην ξεχνάτε, ότι και εμείς οι ενήλικες το παθαίνουμε αυτό.

Τα πάντα είναι θέμα προσέγγισης

Οι κοινωνικές και συναισθηματικές αλλαγές είναι μέρος του ταξιδιού προς την ενηλικίωση. Ο ρόλος των γονέων είναι να σταθούν σωστοί οδηγοί σε αυτό το ταξίδι. Όπως θα διαπιστώσατε και εσείς η προσέγγιση παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς θα εκλάβουμε και πώς θα αντιμετωπίσουμε το εφηβάκι μας. Έχοντας πάντα ένα πνεύμα κατανόησης, συνεργασίας αλλά και αυθεντικής σύνδεσης μαζί τους μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους και να χαράξουμε μια αληθινή σχέση.

Δείτε το σχετικό video

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 1 =